Βιογραφίες: Αριστοτέλης


Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Εκπαιδευτικό φυλλάδιο Β’ Επιπέδου Φωτεινής Υπέρβασης
http://www.arkadian.gr/foteini%20ypervasi.html

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Η Σ

Ο Αριστοτέλης ήταν υιός του Νικομάχου και της Φαιστίδος. Από την πλευρά του πατέρα του, η γενιά του έφτανε μέχρι τον Μαχάωνα και από εκεί, στον ίδιο τον Ασκληπιό. Σαν τόπος καταγωγής του, είναι γνωστά τα Στάγειρα της Μακεδονίας, αλλά κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφοροι μύθοι για τον γενέθλιο τόπο του. Η ημερομηνία γεννήσεώς του ήταν το 384 π.Χ., ενώ πέθανε το 322 π.Χ., έναν χρόνο μετά τον θάνατο του καλύτερου του μαθητή, του Αλεξάνδρου του Μέγα.

Ο Αριστοτέλης είχε αδύνατα πόδια, μικρά μάτια και κοντά μαλλιά, ενώ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα δαχτυλίδια και τα επίσημα ρούχα. Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Πλάτωνα και πιθανότατα τραυλός. Ήταν ιδιαίτερα ορθολογιστής και με μεγάλη ευρύτητα πνεύματος, με αποτέλεσμα μέσω της ρητορικής του τέχνης, να μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε για τις απόψεις του. Παντρεύτηκε μία παλλακίδα του φίλου του Ερμία, τυράννου των Συρακουσών, από την οποία απέκτησε τον γιο του Νικόμαχο.

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης στέλνεται στην Αθήνα, για να φοιτήσει στην μεγαλύτερη Ακαδημία του τότε γνωστού κόσμου. Διδάσκεται φιλοσοφία, ιατρική, πολεμική τέχνη, αστρονομία, ενώ ο ιδιαίτερα ερευνητικός του χαρακτήρας, τον ωθεί σε όλων των ειδών τις έρευνες και πειράματα. Παραμένει στην Ακαδημία για 20 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 348 π.Χ., όταν την διεύθυνση ανέλαβε ο Σπεύσιππος, φεύγει για την Άσσο, στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το 342 π.Χ. προσκαλείται από τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, να αναλάβει την διαπαιδαγώγηση του πρίγκιπα Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης δέχεται, με όρο την ανοικοδόμηση των Στάγειρων, τα οποία ο Φίλιππος είχε ισοπεδώσει σε μία εκστρατεία του, αίτημα που γίνεται αποδεκτό, δείχνοντας για μία ακόμη φορά, το πόσο καλό κάνει σε μία πόλη, να έχει σοφούς πολίτες.

Στην Μακεδονία μένει μέχρι το 335 π.Χ., όταν ξεκινά την Μεγάλη των Πανελλήνων Εκστρατεία ο Αλέξανδρος, οπότε και κατεβαίνει στην Αθήνα και ιδρύει το Λύκειο, την Περιπατητική του Σχολή, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σημερινό Παγκράτι.

Από το Λύκειο πέρασαν μεγάλες μορφές της τότε εποχής, φτάνοντας σε αίγλη την ίδια την Ακαδημία του παλιού του δασκάλου. Οι άρχοντες, όχι μόνο της πόλης των Αθηνών, αλλά σχεδόν όλων των εύρωστων οικονομικά πόλεων, στέλνουν τα παιδιά τους να μορφωθούν κοντά του.

Ρητορική τέχνη, Ηγετική Τέχνη, Οικονομικά, Πολιτική, Φυσική, Ανατομία και Ιατρική ήταν λίγες μόνο από τις τέχνες που δίδασκε ο πανεπιστήμων Αριστοτέλης, και δεν είναι τυχαίο το ότι ολόκληρο το οικοδόμημα του Δυτικού Πολιτισμού, βασίστηκε στο έργο του.

Ο Αριστοτέλης πέθανε το 322 π.Χ., έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Χαλκίδα, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη από έργα, τα οποία διδάσκονται ακόμα, σε πιο σύγχρονη μορφή, στα μεγάλα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Χαρακτηριστική για τις αντιλήψεις του Αριστοτέλους είναι η ρήση του:
«Η διαφορά των μορφωμένων από τους αμόρφωτους, είναι η ίδια που έχουν οι ζωντανοί από τους νεκρούς.
Οι δάσκαλοι πρέπει να τιμώνται μαζί με τους γονείς, διότι οι δεύτεροι χαρίζουν το ζην, ενώ οι πρώτοι το ευ ζην».

© Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Καθηγητής Πολεμικών Τεχνών
Σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας
www.arkadian.gr

Για οποιαδήποτε απορία σας, θέματα που σας απασχολούν και ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε, το info@arkadian.gr στη διάθεσή σας.

About Nick

Official Website www.arkadian.gr
Gallery | This entry was posted in Βιογραφίες / Biographies. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s