Συμβουλές από την ARKADIAN: Αυτοπροστασία γυναικών στον δρόμο


Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, δυστυχώς με ολοένα και ανοδική κίνηση, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Η ARKADIAN στα πλαίσια της θέλησής της για Κοινωνική Προσφορά, δίνει κάποιες απλές καθημερινές συμβουλές για να γίνει η καθημερινότητά μας όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.

 • Όταν περπατάτε στο πεζοδρόμιο, κρατάτε την τσάντα σας από την πλευρά των τοίχων, όχι από την πλευρά του δρόμου. Την τσάντα σας περάστε την «χιαστή» διαγώνια στο στήθος σας και μην την αφήνετε να κρέμεται από τη μία πλευρά.
 • Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις κάρτες σας (πιστωτικές, χρεωστικές) μαζί σας. Πάρτε μόνο αυτή που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και μόνο όσα χρήματα είναι αναγκαία.
 • Μην έχετε στο πορτοφόλι σας την ταυτότητα και την άδεια οδήγησής σας, υπάρχουν ξεχωριστές θήκες για αυτά. Σε περίπτωση έτσι που σας κλέψουν το πορτοφόλι, μην τρέχετε και για έκδοση νέων κρατικών εγγράφων. Μπορείτε να επικυρώσετε αντίγραφα της αστυνομικής σας ταυτότητας και της άδειας οδήγησης και να έχετε αυτά μαζί σας αντί για τα πρωτότυπα.
 • Όταν βγαίνετε για ψώνια, δε χρειάζεται να φοράτε τα χρυσαφικά σας ή το ρολόι σας. Πολλοί πεινασμένοι λαθρομετανάστες ή χρήστες ναρκωτικών φτάνουν στο έγκλημα για μια βέρα ή ένας ρολόι.
 • Όταν ανοίγετε το πορτοφόλι σας για να πληρώσετε, να έχετε πρώτα ελέγξει τριγύρω για ύποπτα πρόσωπα που θα κοιτάξουν αδιάκριτα να δουν το περιεχόμενό του.
 • Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν πολλές φορές οι κυρίες που πάνε στη λαϊκή αγορά για να ψωνίσουν, είναι να βάζουν το πορτοφόλι τους στην τσάντα με τα ψώνια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ!!!!!
 • Όταν πηγαίνετε σε ΑΤΜ για να κάνετε ανάληψη χρημάτων, καλό είναι να συνοδεύεστε και από κάποιον. Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, ρίξτε μια ματιά τριγύρω για σημάδια Παρακολούθησης.
 • Αν σας επιτεθούν στον δρόμο και φωνάξετε «βοήθεια», στις δύσκολες μέρες που ζούμε το πιο πιθανό είναι να μην ανταποκριθεί κανείς στο κάλεσμά σας. Φωνάξτε «σεισμός», «φωτιά», κάτι που θα κινητοποιήσει τον καθένα, ακόμα και τον επίδοξο βιαστή ή ληστή σας, να τρέξει για να σώσει το «τομάρι» του…
 • Μπορείτε να έχετε ένα μικρό μπουκαλάκι «λακ» στην τσάντα σας. Σαφώς προσέχετε την εμφάνισή σας, αλλά αν ψεκάσετε τον επίδοξο βιαστή ή ληστή σας μέσα στα μάτια, δεν φέρετε καμία ευθύνη για παράνομη οπλοφορία, όπως αν είχατε μαζί σας κάποιο αντίστοιχο spray πιπεριού.
 • Μη φέρετε επάνω σας όπλα, μαχαίρια και λοιπά, που αν μη τι άλλο θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα με τον νόμο. Ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε, ο επίδοξος βιαστής ή ληστής μπορεί να σας κάνει μήνυση για επίθεση με σκοπό τη σωματική βλάβη. Αγοράστε ένα μεταλλικό στυλό γραφής. Έχετε σκεφτεί τη ζημιά μπορεί να κάνει στο λαιμό ενός ανθρώπου ένα μεταλλικό στυλό ή ένα κλειδί;

  © Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
  Καθηγητής Πολεμικών Τεχνών
  Σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας
  www.arkadian.gr

  Για οποιαδήποτε απορία σας, θέματα που σας απασχολούν και ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε, το info@arkadian.gr στη διάθεσή σας.

  Για εξειδικευμένες περιπτώσεις ή σύνθετα προβλήματα, οι συνεργάτες της ARKADIAN στη διάθεσή σας.

About Nick

Official Website www.arkadian.gr
Gallery | This entry was posted in ARKADIAN: Άρθρα και συμβουλές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s